Type Here to Get Search Results !

Cumhuriyetin 100.Yılında Anıtkabir'deyiz


Cumhuriyetimizin 100.yılında Anıtkabir'e geldik. 

Burası sadece Mustafa Kemal Atatürk'ün kabrinin olduğu bir yer değil. Burası Türkiye Cumhuriyeti tarihini de anlatan önemli bir müze. Barış Parkı içindeki alanın her köşesi Cumhuriyet tarihimizi anlatıyor. Anıtkabir'in bu özelliklerini daha önce yazdığımız "Anıtkabir Gezi Rehberi" başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz. 


Bu yazımızda Anıtkabir'e yaptığımız kısa geziyi anlattık.

Okullarda Kurtuluş Savaşı ile ilgili bilgiler, bol bol tarihler verilerek anlatılır. Tarihler ve olaylar  mekanlarla anlatılmayınca anlaması çok güçleşebiliyor. Büyüyünce de ezber cümlelerle yaşayıp gidiyoruz: 

"Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı..."

"23 Nisan'ı çocuklara armağan etti..."

"Atatürk bu vatanı gençlere emanet etti..."

Bu ezberlerin ötesine geçmek ve tarihi olayları anlamak için bol bol okumaktan başka tarihi mekanlara kalkıp gitmek, çocukları da götürmek gerekiyor.

Biz de kalktık geldik.

Sabahın dokuzunda bile yalnız olmadığımızı görmek güzel. Kimi tur gruplarıyla, kimi arkadaşlarıyla, kimi de bizim gibi ailece Aslanlı Yol'da koskoca bir tarihe yürüyordu.




Anıtkabir 29 Ekim ve 10 kasım gibi özel günlerde çok kalabalık olur diye sonraki günlerde gelmiştik Ankara'ya. Biraz sakin olur da hem alanı hem de müzeyi rahat rahat gezeriz diye düşünmüştük. Öyle olmadı.




Mozolenin yanına gidebilmek için bile sıraya girdik. O kadar kalabalıktı. Mozolenin önünde duramadık. Bu yüzden iki gün sonra Ankara gezimizin başka bir gezi durağından vaz geçerek tekrar geldik Anıtkabir'e. Durum çok farklı değildi. 




Ata'ya saygısını sunmaya gelen gruplar nedeniyle yine mozoleye yaklaşamadık.





Müzeyi gezmek çok önemliydi bizim için. Ankara gezimizin 2.gününde 1.Meclis Binası'nı, 2.Meclis Binası'nı, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'ni ve Ankara Garı'ndaki Milli Mücadelede Atatürk Konutu'nu da gezdik. 

Ama önce Anıtkabir Müzesi'ni gezmeliydik. Çok uzun bir sıra vardı. Yarım saatten fazla bekledik. Sonunda sıra geldi ve içeri girdik. Daha önce gezdiğim müzeyi bu kez kızımla gezmek ve ona anlatabilmek için gelmiştik. 

Bir kaç yıl önce ona Çanakkale Savaşı'nı da anlatmış, Gelibolu Tarihi Yarımadası Milli Parkı'nı da beraber gezmiştik.



Müzede adım adım Çanakkale Savaşı ardından Kurtuluş Savaşı'mızı anlatan bölümler, önemli ressamların yaptığı tablolar, gerçekleştirilen inkılapların belgeler ve fotoğraflarla anlatıldığı bölümler, en sonda da Atatürk'ün okuduğu kitapların yer aldığı kitaplık. 





Anıtkabir'e tekrar geleceğiz. Bu sefer daha çok okumuş olarak.




Biz ayrılırken Tören Alanı hala kalabalıktı.

Okuduklarımdan, gezip gördüklerimden anladığım bir şey var;

"Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us