Type Here to Get Search Results !

AYVALIK ATATÜRK ANITI



Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda güzel bir Atatürk anıtı yer almaktadır. Arkasındaki ağaçlar, anıtın boyunu aşmış olsa da yanındaki rölyefle birlikte Ayvalık'ın hem en hareketli, hem de en güzel yeridir.



Heykelin üzerinde durduğu kaidenin ön yüzünde "İzindeyiz" yazısı yer almaktadır.



Kaidenin sağında Atatürk'ün "Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir", solunda ise "Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" sözlerine yer verilmiştir.




Arka yüzünde ise, anıt ile ilgili bilgiler yer almaktadır. 




Anıtın sağında bir duvar, duvar üzerinde de bir kabartma (rölyef) yer almaktadır. Kabartmada, düşmanla savaşan Türk askerlerini görmekteyiz. Bilindiği gibi, Kurtuluş savaşında silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin komutanıdır Yarbay Ali Çetinkaya. Bu nedenle, Ayvalık'in hemen karşısında yer alan Cunda Adası'nın diğer adı Alibey Adası'dır.

Duvarın arkasında şu yazı yer almaktadır; 

"Milli Mücadelenin ilk direnme kurşunu Yarbay Ali Bey kumandasındaki kahraman 12. Alay tarafından 29 Mayıs 1919'da Ayvalık'ta atılmıştır. Bu çarpışmada üsteğmen Fahri Bey şehit olmuştur." 



1967 yılında açılan anıt, heykeltraş Hüseyin Gezer'in çalışmasıdır. 

1920 yılında Mersin'in Mut ilçesinde doğan Hüseyin Gezer, Balıkesir Necatibey İlköğretmen Okulu'ndayken resim ve heykel çalışmalarına başlamıştır. Yurdun farklı kentlerine yaptığı heykellerle tanınmıştır. 





Yolunuz Ayvalık'a düşerse, bu anıtı yakından görmenizi öneririz. 





Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. O anıtı bir çok defa gördüm. Her seferinde de Ata'ma bir selam çakmadan geçmedim. Bu ve ile ile bir kez daha "selam olsun"

    YanıtlaSil

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us